53 Langridge Street

Collingwood VIC 3066

 

info@adaptarchitecture.com.au

Tel: +61 419 625 370

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

© 2018 by adaptARCHITECTURE. Sustainable Architects, Melbourne

Proudly created by Sons of Smith Melbourne

NATURAL LIGHTBOX 

Hill Street, Thornbury

 

A clear site, blank canvas in Thornbury provided an enormous opportunity to combine all our client’s wish list in the creation of their new family home.

 

The fundamental design objectives were to provide an energy efficient, light filled home with versatile, flexible living spaces and outlook to the north facing yard.

Set behind the contemporary geometric form, the wide-open entry passage is filled with natural light from the double height glazing of the central staircase. Several sliding walls were used throughout to provide multi-functional, versatile living spaces.

The main living area stretches across the width of the property to take full advantage of the north facing orientation and passive solar principles.

 

The lofty clerestory roof and windows over the dining room maximises natural light to the open plan and draw natural ventilation along the central passage and throughout the house.

Family room stacking doors slide away behind the external wall to maximise the opening, merging the indoor living and covered patio.      

FEATURES

  • Passive solar design

  • Cross flow / stack ventilation drawn through dining room clerestory windows

  • Sliding walls

  • Solar Power

  • Electric appliances

  • High-performance double-glazed windows and doors

  • High performance insulation

  • FCS certified plantation timber cladding